23 Aralık 2010 Perşembe

#5 - Marcus Jordan - SG - Central Florida



Pozisyon:  PG / SG
D.Tarihi: 24.12.1990
Boy: 1.91 m
Kilo: 93 kgs

- Babasının izinden giden oyncular kervanına bir yenisi daha. Ama bu seferki oyuncunun babası biraz farklı. Kendileri Majesteleri Michael Jordan olur. Babasından kısa ve solak olan Marcus yenilgisiz giden UCF in dinamosu. Atletik yapısı , şut özelliği ve bel kıran crossoverları ile gelecek vaadeden bir oyuncu. Ribaund alması ve defans özelliği özellikle pas arasına el sokması onun için değier artılar.Combo gard olarak oynaması SG olarak biraz kısa kalmasına rağmen yine de kadroda olmasını isteyeceğiniz bir oyuncu. Şutuna güvenmesinden dolayı topu kendisinin kullanmak istemesi ve şut atması eksi olarak görülebilir. 

Artılar:
- İyi şutör
- Defans
- Patlayıcılık

Eksiler:
- Top kayıpları
- Etik olarak bazı problemler. ( Takıma gelip ben babamın ayakkabısından başka ayakkabı giymem demesi gibi)
- Sakatlıklar

Ortalamalar:
15.2 S - 2.4 Rib. - 0.0 Bl. - 3.3 As. - 1.1 Tç. - 2.2 Tk. - %48 Şy. - %82 Say. %41 Üsy.





21 Aralık 2010 Salı

#0 - Jacob Pullen - PG - Kansas State



Pozisyon:  PG / SG
D.Tarihi: 10.11.1989
Boy: 1.83 m
Kilo: 88 kgs

- Yine yüreği ve sert savunma yapmayı seven bir oyuncuyla karşı karşıyayız. Sayı ortalaması gayet iyi ve top çalmadaki hüneri onun için artı değerler. Tam bir oyun kurucu olmaması SG olarak ta fiziğinin yetmemesi onun en büyük handikapları. Maç başına 3 top kaybı yapması da akılda soru işaretleri bırakmıyor değil.  Mesafe tanımaksızın şut özelliği kısa boyuna rağmen rakiplerine foul aldırması ve serbest atış çizgisine rahat gitmesi yine onun artılarından. NBA potansiyeli var denilse de yine durağı Avrupa olacaktır. D-league yerine Avrupa' yı tercih etmesini temenni ederim. Sert oyunu sevmesi sağlamlığını kullanarak savunma yapması ilk senelerinde Uleb te boy gösteren takımlar için onu vazgeçilmez hale getirecektir.

Artılar:
- Defans özelliği ve tam bir top hırsızı
- Foul yaptırması
- Şutör

Eksiler:
- Combo gardlara göre kısa kalması
- Oyun kurmada yaşadığı problemler (Tam bir oyun kurucu olmaması)
- Asist - top kaybı oranın aynı seviyede olması

Ortalamalar:
16.5 S - 3.7 Rib. - 0.1 Bl. - 3.8 As. - 1.9 Tç. - 3.0 Tk. - %40 Şy. - %71 Say. %31 Üsy.




#32 - Jamar Samuels - PF - Kansas State



Pozisyon:  PF / SF
D.Tarihi: 25.05.1989
Boy: 2.00 m
Kilo: 100 kgs

- Topu eline aldığında her an patlayacak bir bomba gibi hırslı oynaması,pota altında rakibiyle vücut temasından kaçmaması onun en büyük özelliği. Defansif olarak iyi performansı atletik yapısı ile de birleşince kelepçe görevi görecek yeni nesil bir oyuncu geliyor. Forvet mevkii için 2 metre boyu olması onu pota altı için kısa kılıyor. %39 gibi düşük şut yüzdesi ve agresif oyunu yüzünden erken faul problemine girmesi yine onun için eksi değerler. Savunma yapmayı seven takımlar için bence bulunmaz kaftan. Çabuk gaza gelmesi ve aniden patlaması takım defansını da bir kademe daha yükseltiyor. Sert oynanan liglerde başarılı olacaktır. Her ne kadar NBA potansiyeli olsa da büyük olasılıkla Avrupa'da oyunculuk aşamını sürdürecek... Kendisini Jeremiah Messey tarzı olarak görebiliriz....

Artılar:
- Patlayıcılığı
- Atletik yapısı
- Defans özelliği

Eksiler:
- PF olarak kısa kalması
- Topa sahip olma
- Düşük şut ve serbst atış yüzdesi

Ortalamalar:
8.8 S - 6.3 Rib. - 0.7 Bl. - 1.3 As. - 0.8 Tç. - 1.6 Tk. - %39 Şy. - %60 Say. %0 Üsy.




20 Aralık 2010 Pazartesi

#2 - Christian Watford - SF - Indiana



Pozisyon:  SF / PF
D.Tarihi: 28.04.1991
Boy: 2.06 m
Kilo: 105 kgs

- Inidana üniversitesinin skor olarak sürükleyen 19 yaşında gencecik bir oyuncu. SF ve PF pozisyonlarının her ikisini de oynayabilmesi , iyi üçlük atması onun için büyük artı. 2012 mock draftına göre 40-42. sıralardan seçilmesi beklenen ve çok büyük olasılıkla NBA'e gitse bile ya D-league de oynayacak. Avrupa klüplerinin ağzının suyunu akıtacak Hosley ve T.Morris karışımı olarak görebiliriz. Avrupa havası soluyup defans olarakta bir şeyler kapması halinde iyi takımlarda bulacaktır kendisini. Düşük topa sahip olma özelliği ve PF oynadığını var sayarsak düşük ribaunt istatistikleri onun için en büyük dezavantaj. İlk adımı iyi atmasına rağmen fiziksel oyunda rakibine üstünlük kuramamasını eksi hanesine ekleyebiliriz. Avrupa'da ilk başta Uleb veya Eurochallenge'da mücadele eden bir takımda oynayıp tecrübe kazanması onun için iyi olacaktır.Türk Telekom ya da BJK Cola Turka içinde uygun oyuncu profiline sahip. Benden söylemesi....

Artılar:
- Üçlük
- Fiziksel özelliği
- Ofansif özelliği

Eksiler:
- Ribaunt
- Topa sahip olma
- NBA'e göre fiziksel olarak zayıf kalması

Ortalamalar:
18.3 S - 5.6 Rib. - 1.8 Bl. - 1.9 As. - 1.0 Tç. - 1.8 Tk. - %48 Şy. - %86 Say. %43 Üsy.





#5 - Jeremiah Rivers - PG - Indiana




Pozisyon:  PG / SG
D.Tarihi: 27.07.1987
Boy: 1.96 m
Kilo: 95 kgs

- Kendisi Boston Koçu DocRivers'ın oğlu olup 2006 F4 da Georgetown ile boy göstermiştir. Daha sonra Indiana'ya transfer olmuştur. Düşük görünen istatistiklerine rağmen takımını liderliği ile ileri götürmektedir. Takım oyununa yatkın ve uygun olması ,defans özelliklerinin de iyi olması Avrupa klüpleri için fırsat olabilir. Oyun kurucu mevkiinde oynamasına rağmen kötü üçlük atması daha doğrusu hiç atamaması onun en büyük eksikliği. Ribaunt özelliği ve potaya saldırarak oynaması onun için en büyük artılardan. Defans özelliği ve kelepçe görevi görmesinden, atletik ve fiziksel olarak ta diğer gardlara göre üstün olması rakiplerine kabuslar yaşatıyor. İspanya , İtalya ve Türkiye ligi için yararlı ve gelecek vaat eden oyuncu sınıfında. Oynadığı takımları üst düzeylere taşıyabilir , başarıdan başarıya ulaşabilir.

Artılar:
- Liderlik vasfına sahip olması
- Defansif özelliği
- Takım oyunu
- Çok yönlü olması , basketbol zekası

Eksiler:
- Üçlük yüzdesi (Üçlük kullanmayan bir oyuncu)
- Sayıyı çok düşünmemesi
- Ofansif özelliğinin düşük olması

Ortalamalar:
3.1 S - 3.4 Rib. - 0.5 Bl. - 1.8 As. - 1.1 Tç. - 1.5 Tk. - %56 Şy. - %88 Say. %0 Üsy.




#15 - Jerron Granberry - SG - North Florida



Pozisyon:  SG / SF
D.Tarihi: 25.06.1991
Boy: 1.93 m
Kilo: 97 kgs

- 9.8 sayı ortalamasına rağmen takımının 2. en skoreri olması Granberry için bende olumlu etki bıraktı. Boyuna göre kilolu olması ve güçlü fiziği sayesinde savunmayı iyi yapması onun için gerçekten artı. Her yerden şut kullanabiliyor fakat isabet sorunu en dikkat çekici eksisi. Gereksiz yere top kullanması da eksi hanesinde . Böyle bir oyuncuyu Basden tarzı;  yani vereceksin karşı takımın skorer oyuncusuna hem fiziği ile yoracak hem de savunması ile bunaltacak. Fakat şut atmasına izin verildiğinde iki ucu keskin bıçak. Yine Romanya , İsviçre, Macar ligleri gibi yüksek düzeyde olmayan ligler için ideal oyuncu. Savunmasını daha da ileri hale getirirse niye daha prestijli ligler olmasın ??

Artılar:
- Her yerden şutunun olması
- Fiziği sayesinde diğer pozisyonları da savunabilmesi
- Ribaunt özelliği

Eksiler:
- Düşük şut yüzdesi
- SF için boyunun kısa olması
- Çok şut kullanması

Ortalamalar:
9.8 S - 3.7 Rib. - 0.0 Bl. - 1.9 As. - 1.0 Tç. - 1.9 Tk. - %33 Şy. - %83 Say. %36 Üsy.


#24 - John Shurna - PF - Northwestern



Pozisyon:  SF / PF
D.Tarihi: 30.04.1990
Boy: 2.03 m
Kilo: 94 kgs

- Benim için NCAA de geleceği en parlak oyunculardan biri. NBA de bu fizikle biraz ezilebilir ama Avrupa'da ve Türkiye'de gerçekten çok büyük işler başarabilir. Chuck Eidson'ın gelişmiş versiyonu gibi görebiliriz Shurna 'yı. Sayı ,asist, ribaunt her yetenek mevcut. ABD U19 takımının oyuncularından biriydi ayrıca. olmadık zamanda inanılmaz şutları sokan uzun kollarıyla iyi savunma yapan bir oyuncu. Ama ne yazık ki bu özelliklerine rağmen NBA deki PF lere göre çok cılız ve atletik olamaması onun için çok büyük bir eksi. Ayakları çabuk olmadığından ne SF ; kalın olmadığında da PF diyebilieceğimiz bir oyuncu. Fiziksel olarak biraz geliştiğinde oyununda büyük yer tutan basketbol zekasını da bu gelişime katarsa NBA için gayet iyi bir oyuncu olabilir.  Bu gelişimini de Avrupa'da iyi bir ligde yaparsa onun için tam kaymak olur.Nasıl Ersan Barcelona'da kendini buldu ise aynısı Shurna içinde geçerli. Özellikle savunmasını Euroleague'de yer alan bir takımda oynayarak geliştirirse 1-2 sene içinde pişip NBA yolunu tutar. Türk takımlarının erinde olsam acaba alabilir miyiz diye düşünürdüm....

Artılar:
- Sayı makinesi 
- Oyun IQ ve özelliklerinin yüksek olması
- Kenidini geliştirmeye açık olması

Eksiler:
- Fiziksel olarak ince kalması (PF mevki için özellikle)
- 1-1 savunmada zorlanması
- Ayak çabukluğunun atletik NBA oyuncularına göre düşük olması

Ortalamalar:
23.0 S - 4.8 Rib. - 0.7 Bl. - 3.3 As. - 1.2 Tç. - 2.1 Tk. - %64 Şy. - %67 Say. %65 Üsy.






#22 - Quincy Diggs - SG - Akron



Pozisyon:  SG / SF
D.Tarihi: 08.05.1990
Boy: 1.98 m
Kilo: 88 kgs

- Sayı ortalamasına bakıp bu ne biçim oyuncu diyebilirsiniz ama ortalama 34-35 dk oynayınca 11-12 sayı ortalaması yakalayabilecek bir oyuncu. Oynadığı mevkiiye göre ribaunt kovalaması onun için artı bir değer oluşturuyor. Şut veserbestatış yüzdeleri de gayet iyi durumda. Ama ofansta topu alıp içeri direkt dalması ve diğer takım arkadaşlarını unutması onun için büyük bir eksi. İçeri bu şekilde dalması akabinde dengesiz şut seçimlerini de getiriyor.
- Defansif yönüde pek gelişmiş değil Quincy nin. Daha çok çalışması gerekli. Oyunun hep ofansif tarafını düşünüyor. Halil Üner in oyun sistemi gibi oynayan takımlar için ideal bir oyuncu. İşlenirse ve tabi o da gelişmek isterse iyi oyuncu kriterine ulaşabilir. Macar - Çek ligleri gibi yada Rumen ligi gibi liglerde şansını denemesi onun için iyi olacaktır.

Artılar:
- İyi serbest atış kullanması 
- Boyalı alana penetre etmesi
- Ribaund alması
- Şut yüzdesi

Eksiler:
- Dengesiz şut kullanıyor
- Defansif yönü düşük
- Takım oyununu daha da öğrenmesi gerekli

Ortalamalar:
4.2 S - 3.4 Rib. - 0.1 Bl. - 1.0 As. - 0.6 Tç. - 1.8 Tk. - %50 Şy. - %86 Say. %36 Üsy.




16 Aralık 2010 Perşembe

#50- Ralp Sampson III -C- Minnesota



Pozisyon:  PF / C
D.Tarihi: 05.01.1990
Boy: 2.11 m
Kilo: 126 kgs

- Babası Ralph Sampson II izinden gidip pota altı oynasa da onun kadar başarılı olması beklenmeyen bir oyuncu. ( Ralph Sampson II (2.24 cm): 1983 NBA draftında Houston Rockets tarafından 1. sıradan seçildi. Kolej ligini önemli fenomenlerinden olup; kolejdeki başarısını kısa soluklu olarak NBA'de de devam ettirdi. Dizinden geçirdiği ciddi sakatlıklar yüzünden basketbol kariyeri 32 yaşında son buldu.). Her ne kadar böyle söylesem de pota altı hareketlerini iyi yapması, blokçu özelliği ve basketbol zekasına sahip olması onun Avrupa'da iyi bir kariyer yapması için büyük artı oluşturuyor.
- Ofansif ribauntlardaki sorunu, oyun içinde gelgitler yaşaması Sampson için büyük dezavantaj. Keza pota altı oyuncusu olup düşük şut yüzdesi insanı düşündürmüyor değil. Ama çabuk ayaklara sahip olması ve bir uzuna göre iyi serbest atış yüzdesine sahip olması biraz iyi düzey Avrupalı pivotları anımsatıyor. Kendini geliştirmeye açık ve aileden gelen basketbol yeteneği sayesinde iyi bir kariyer elde edebilir. Avrupa'daki ilk senesinde kendini geliştirebileceği Hırvat veya Sırp liginde oynaması onun için büyük avantaj olacaktır.

Artılar:
- İyi serbest atış kullanması 
- Pota altını blokları ile karartabiliyor
- Pivot hareketlerini iyi yapması
- Kendini geliştirmeye açık olması

Eksiler:
- Pota altı oynamasına rağmen düşük şut yüzdesi
- Düşük ofansif ribaund (1.6)
- Oyunda sürekliliğini kaybetmesi

Ortalamalar:
11.7 S - 6.0 Rib. - 2.1 Bl. - 1.2 As. - 0.6 Tç. - 1.4 Tk. - %49 Şy. - %70 Say. %25 Üsy.




#24 - Blake N. Hoffarber - SG - Minnesota


Pozisyon:  SG / PG
D.Tarihi: 27.04.1988
Boy: 1.93 m
Kilo: 91 kgs

- University of Minnesota'da üçlük rekorlarını elinde bulunduran bu solak gard her ne kadar sg olarak anılsada en son Akron maçında yaptığı asistlerlerle pg olarakta kullanılabileceğini gösterdi. Üç sayı çizgisinde topu eline alınca rakiplerine korku salan  Hoffarber Avrupa'da üst düzey takımların dikkatini çekebilecek oyun yapısına sahip. Biraz işlenip; Avrupa basketbolu damarlarına enjekte edildiğinde başarılar ardı ardına sıralanacaktır.
- 2. liginde bile çok sert defans yapılan İspanya ve İtalya liglerinde oynayabilmesi için fiziksel olarak daha çok çalışıp oyunun defansif yönünü daha ilerletmesi gerekli.Ulebcup ta mücadele eden takımlar için ilk etapta kadroda olması gereken oyuncu profiline sahip.

Artılar:
- 3 sayı gerisinden çok tehlikeli
- Combo gard özelliğinin olması
- Az top kaybı yapması

Eksiler:
- PG olarak uzun SG olarak kısa kalması
- Defans anlamında kendini geliştirmesi gerekli
- Daha çabuk ayaklara sahip olabilir

Ortalamalar:
14.8 S - 3.5 Rib. - 0.1 Bl. - 4.9 As. - 1.7 Tç. - 1.6 Tk. - %42 Şy. - %84 Say. %40 Üsy.






#32- Trevor Mbakwe -PF- Minnesota

Pozisyon:  PF
D.Tarihi: 24.01.1989
Boy: 2.03 m
Kilo: 109 kgs

- Boyuna rağmen pota altında güçlü olması ve ribaundları çekmesi onu orta sıralara oynayacak olan takımlar için vazgeçilmez kılabilir. En son Akron maçında çıkan topu uçarak çelmesi ve her topa atlaması onun oyuna ne kadar konsantre olduğunu ; yüreğini ortaya koyan oyuncuların el üstünde tutulduğu Avrupa arenası için  ne kadar uygun olduğunu gösteriyor.
- 1-2 sene Almanya Bundesliga ve ya İtalya Legadue de zaman geçirmesi halinde kendi basketbolunu en üst seviyeye çıkaracaktır.

Artılar:
- Pota altı için güçlü ve sağlam
- Tam bir ribaund canavarı
- Yüreği ile oynuyor

Eksiler:
- Pozisyonuna göre kısa kalması
- Fundamental eksikliği
- Yüzü dönük oyun

Ortalamalar:
13.7 S - 10.5 Rib. - 1.4 Bl. - 0.5 As. - 1.2 Tç. - 2.1 Tk. - %62 Şy. - %56 Say. %0 Üsy.